header_verwijzers.jpg

Voor wie is MST

MST voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar met ernstig grensoverschrijdend gedrag.

MST-PSB voor jongeren tussen de 10 en 18 jaar met problematisch seksueel gedrag.

MST-CAN voor kinderen tussen de 6 en 17 jaar die slachtoffer zijn van huiselijk geweld.

MST-LVB voor jongeren tussen de 12 en 18  jaar met een lichte verstandelijke beperking

 

Multi Systeem Therapie (MST)

Is een bewezen effectieve behandeling voor jongeren van 12 tot 18 jaar met ernstige gedragsproblemen (agressief gedrag, uitval- wangedrag op school, crimineel gedrag, of in aanraking komen met politie en justitie) bij wie plaatsing dreigt in de JeugdzorgPlus.

Vaak is er sprake van een combinatie van verschillende gedragsproblemen (weglopen, spijbelen, pesten, intimideren, geweld thuis of op straat, alcohol- drugs en ander middelengebruik), die vervolgens uitmonden in crimineel gedrag (dealen, diefstal, vandalisme en loverboy-problematiek).

De MST behandeling kan als alternatief dienen voor een plaatsing in de JeugdzorgPlus. Het is niet nodig dat een jongere zelf gemotiveerd is om zijn of haar gedrag te veranderen. Voor verwijzers is een uitvoerige en duidelijke beschrijving beschikbaar met indicaties en contra-indicaties.   

 

MST-PSB

Voor jongeren met ernstig overschrijdend seksueel gedrag is sinds 2009 in de regio’s Den Bosch, Rotterdam en Breda een adaptatie van MST beschikbaar: MST Problem Sexual Behavior. De behandeling MST-PSB duurt tussen de 5 en 7 maanden.

In bijgevoegd artikel uit Kind en Adolescent Praktijk uit 2010 van C. Boonstra en R van der Rijken is een beschrijving te vinden van dit programma.

 

MST-CAN

In juni 2011 is in Amsterdam een behandeling gestart voor gezinnen waarin kindermishandeling en verwaarlozing plaatsvindt. Het behandelprogramma MST Child Abuse en Neglect richt zich op de behandeling van ernstige geweldpleging en verwaarlozing in gezinnen met kinderen tussen de 6 en 17 jaar. De behandeling MST-CAN duurt tussen de 6 en 9 maanden. Hierbij is De Raad voor de Kinderbescherming en/of Bureau jeugdzorg betrokken. MST-CAN wordt ook aangeboden in de regio Den Bosch en Tilburg.

 

MST-LVB

In 2011 is de Viersprong een samenwerkingsverband aangegaan met Stichting Prisma om een variant van MST te ontwikkelen voor jongeren met een licht verstandelijke handicap: MST-LVB. Dit aanbod is in Brabant beschikbaar. Voor nadere informatie kan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.opgenomen worden met MST-Nederland.

 

MST-Nederland Zuidhaven 9-11, 4761 CR, Zevenbergen, tel: 076 2100 112