header_ouders.jpg

"Moet die blonde dame ons redden?"

Jeffrey, 17 jaar, woont bij zijn vader Hans. Jeffrey raakt verslaafd aan wiet. Hij gaat niet meer naar school en heeft geen werk. Aan geld komt hij door grote druk uit te oefenen opHans en Jeffrey vrienden, en familieleden. Steeds vaker gaat dat gepaard met verbale en ook fysieke agressie. Het loopt uit de hand. Hans, de vader van Jeffrey:
 "De situatie thuis was volledig uit de hand gelopen. Op een gegeven moment was de situatie onhoudbaar en werd Jeffrey via Jeugdzorg opgenomen in een instelling. Binnen no-time was hij weer thuis, omdat ie agressief was. Lekker makkelijk zei ik, kan ik het weer oplossen."

 

Moet die blonde dame ons redden?

 

Na die opname leek de situatie thuis uitzichtlozer dan ooit. Hoe nu verder was de grote vraag. Nog even en dan zou de situatie volledig escaleren. Op dat moment kwam MST in beeld. Hans: "Ik zie Suzanne van MST nog binnenlopen, mijn eerste gedachte was, ‘moet die blonde dame ons redden?' Maar ik besloot ook gelijk er voor de volle honderd procent voor te gaan. Ik wilde koste wat kost verandering".

Met vader en Jeffrey en andere betrokken personen werd eerst gekeken naar de oorzaken van de problemen.  Kern van het probleem was Jeffrey's wietverslaving en de druk die hij op zijn omgeving uitoefende om aan geld te komen. Daarom werd begonnen met een veiligheidsplan waarin met Hans werd gesproken over hoe om te gaan met agressie. Belangrijk was om het niet meer tot fysiek geweld te laten komen. Hans:

"Als die situatie dreigde, probeerde ik Jeffrey naar buiten te krijgen. Lukte dat niet, dan ging ik zelf. Na een paar weken escaleerde de situatie thuis. Zoals eerder met Suzanne was besproken, belde ik 112. Het is heel heftig om dit als vader te doen maar hiermee gaf ik tegelijkertijd mijn zoon een duidelijke boodschap namelijk: ‘tot hier en niet verder'. Ik accepteer jouw agressie niet. Vanaf nu wist Jeffrey dat hij met agressie niets meer af kon dwingen. Hij werd vervolgens drie dagen vastgehouden. Daarna heeft er geen fysieke agressie meer plaatsgevonden."

 

Positieve invloeden

 

Gelukkig wordt tijdens de therapie duidelijk dat Jeffrey en vader gemotiveerd zijn om aan zijn verslaving te werken. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Jeffrey vervalt makkelijk in oude gewoonten en zoekt dan de confrontatie. 

"MST leert mij om dit te doorbreken" vertelt Hans. "Samen hebben we ingezet om negatieve mensen rondom Jeffrey te weren en mensen die een positieve invloed hebben toe te laten. Je omgeving is zo belangrijk, niet alleen die van Jeffrey, maar ook die van mij. Ik stelde iedereen om Jeffrey heen op de hoogte van zijn verslaving en legde uit dat niemand hem geld mocht geven en wanneer hij zou dwingen, ze mij dan moesten bellen. Daarnaast testte ik wekelijks zijn urine om te zien of hij nog gebruikt had. Wanneer dat het geval was, kreeg hij een consequentie waar hij last van had en wanneer hij niet had gebruikt, werd dit beloond. Hij kreeg nooit beloningen in de vorm van geld want dat zou hem regelrecht richting coffeeshop sturen." Ook bij een terugval werd direct actie ondernomen. Hans:  "We zochten dan uit hoe dit kon gebeuren, pakten vervolgens de oorzaak aan en ondernamen actie zoals dealers waarschuwen, vrienden en familie inlichten en politie op de hoogte stellen".

Omdat Jeffrey aangaf zich vaak eenzaam te voelen als ik was werken, stelde mijn zus voor dat Jeffrey dan bij haar kwam eten. Ook een buurjongen waar Jeffrey veel mee optrok, werd betrokken. Hem werd gevraagd geen geld meer te lenen aan Jeffrey, ook niet als hij prachtige verhalen ophing. Veel beter was het om met hem iets te ondernemen."

 

Zogenaamde vrienden


Nu Jeffrey geen geld meer krijgt, wordt het ook moeilijker om van vrienden te lenen. Hans speelt daarin een belangrijke rol.

Ik heb zijn zogenaamde vrienden verteld dat ze niets aan hem moeten lenen en als ze dat wel doen, dat ze "kunnen fluiten naar hun geld", Waarop"hij vervolgd: "Ik bezocht ook coffeeshops in de stad en nam een flyer mee met een foto van Jeffrey met de waarschuwing: als je aan hem wiet verkoopt ben je hartstikke strafbaar."

Als Hans op een gegeven moment van zijn werk thuis komt, staan scooters van dealers voor de deur. Woedend laat hij deze ‘heren' weten dat hun kentekens nu genoteerd staan en dat hij opnames van ze heeft gemaakt met een camera bij de ingang.

 

Een verslaving is nooit helemaal weg

 

Na zes maanden wordt de MST-behandeling afgesloten. Succesvol. Hans:

"Wat ik het allermooiste vind is dat we weer vader en zoon zijn. Dat we weer lol hebben en elkaar respecteren. Voor we met MST begonnen wist ik het echt niet meer. Suzanne (therapeute) wist mij ontzettend goed voor te bereiden op wat ik kon verwachten. Zeker in het begin is het ‘gevecht' nog harder. Daar had ik me op ingesteld. Ook de rol van de omgeving is zo belangrijk. Ik heb er niks aan als mensen zeggen: ‘ik zou hem eruit trappen'. Je hebt mensen nodig die zij-aan-zij met je willen werken aan een oplossing".


Na zes maanden is Jeffrey grotendeels van zijn wietverslaving af en heeft hij, mede dankzij hulp van een jobcoach betaald werk. Hans besluit: "

Natuurlijk ben ik ontzettend blij dat we zover zijn. Ik ben me ook bewust dat een verslaving nooit helemaal weg is. Jeffrey rookt in de weekenden nog een jointje. Natuurlijk heb ik dat liever niet. Het blijft zaak om er voor te zorgen dat het nooit weer zo uit de hand loopt."


Een tijdje geleden kwam Jeffrey, Suzanne van MST in de stad tegen. Even wachten riep hij, waarop hij zijn vader belde en zei: Je raadt nooit wie er hier naast me staat, die blonde dame die me zo goed heeft geholpen...".

MST-Nederland Zuidhaven 9-11, 4761 CR, Zevenbergen, tel: 076 2100 112